viernes, 17 de marzo de 2017

dssecció dels pulmons

2. Passa el dit per la superfície dels pulmons. Quin és el seu tacte? De quin color són?
Tenen un tacte esponjos i podem apreciar si apretem prou, xicotets trosos de cartilag. Els pulmons son de color carnos, rogenc.

3. Compara el pulmó esquerre amb el dret. Quines diferències tenen? A què creus que es deu?
La diferència que més es veu es que el pulmó esquerre és més xicotet que el dret, açó es degut a que en aquest costat es troba també el cor, i aquest ocupa una part de la caixa toràcica.

4.Fixa't en la tràquea. Com és? Quin diàmetre i longitud té? Descriu-la. Quin tipus de teixit forma?
La tràquea és un llarg tub d'aproximadament uns 20-25 centímetres de llargària i uns dos o tres de amplària. La tràquea conté anells de cartílag, aquests s'encarreguen de que la tràquea no es puga doblegar fàcilment i que l'aire puga passar sense problema.

5. Observa la paret interna de la tràquea i passa-li el dit. Descriu el seu aspecte i el seu tacte.
 Si passem el dit per la part interna de la tràquea notem que té un tacte rugos i també la forma dels anells de cartílag, que no estan del tot tancats. podem observar que la tràquea no està seca, sino que te moc.

6. Per què té aquesta mucositat la paret interna de la tràquea? On s'elabora aquest mocus?
Per a que l'aire pase millor, aquest mocus s'elabora a les fosses nassals

7.Quin òrgan trobem darrere la tràquea? Creus que la posició d'aquest òrgan té alguna influència en l'anatomia de la tràquea? Explica-ho
Darrere la tràquea trobem l'esofag. No, ja que l'esofag no influix a la tràquea, és un òrgan independent d'aquesta.

8. Quina diferència hi ha entre un bronqui i la tràquea?
La tràquea té un diametre major que el bronqui. però tant el bronqui com la tràquea tenen anells de cartílag.

9.Continua obrint el bronqui per les seves ramificacions fins que no puguis més. A mesura que vagis obrint ves fent la descripció del que veus.

A mesura que anem obrint el bronqui observem diferents ramificacions, obviament de un diametre més menut cada vegada. Aquestes ramificacions si les toquem, notem que també tenen cartílag.

10. Paral·lelament al bronqui hi ha dos conductes,una artèria i una vena. Obri-les i compara aquest vasos sanguinis amb el bronqui. Anota les diferències.
Si observem l'artèria, vegem que la seua paret es més grossa que la de la vena, ja que l'artèria soporta una major presió que la vena. i si comparem aquests vasos sangunis en el bronqui vegem que el bronqui te cartílag i els vasos sanguinis, no.

11. Agafa l'altre pulmó i talla transversalment un dels seus lòbuls. Separa les dues parts que en resulten i identifica la pleura i els conductes que presenta la superficie del tall diferenciant artèries, venes i bronquis

12. Passa el teu dit per la superficie del tall: quin és el seu tacte? Campara'l amb el tacte de la superficie externa del pulmó: són diferents, per què?
El tacte es esponjos, però notem unes parts dures, degut al cartílag que hi ha dins dels pulmons, cosa que tocant-los per fora no apreciavem.

13. Talla un tros de pulmó i submergeix-lo en un vas de precipitats amb una mica d'aigua. Què passa? per què?
El tros de pulmó que em posat al vas de precipitats amb aigua, ha flotat ja que encara tenia aire dins dels alveols.


CONTINGUT D'AMPLIACIÓ

CÀNCER DE PULMÓ

El càncer de pulmó és un tumor que s’inicia al teixit del pulmó.
Normalment les cèl·lules creixen i es divideixen per formar noves cèl·lules que el cos necessita. Quan les cèl·lules envelleixen moren i són reemplaçades per les noves.

De vegades aquest cicle es pot alterar: les cèl·lules no moren quan ho haurien de fer i alhora en van creant de noves, de manera que el cos es troba amb un excés de cèl·lules que no necessita. Aquestes cèl·lules poden formar una massa o un teixit que es denomina tumor.

Hi ha tumors benignes i malignes:

Tumors benignes. No són càncer. Les seves cèl·lules no envaeixen altres parts del cos i, generalment, es poden treure i no solen tornar a aparèixer.

Tumors malignes. Sí que són càncer. Les cèl·lules d’aquests tumors poden envair teixits propers o bé disseminar-se per altres parts del cos a través del sistema sanguini o limfàtic. El fet de disseminar-se des d’una part del cos a una altra s’anomena metàstasi.

El càncer de pulmó en fase inicial no produeix símptomes. Quan augmenta, els símptomes més freqüents que presenta són:
  • -Tos
  • -Dificultat respiratòria
  • -Dolor toràcic
  • -Tos amb sang
  • -Veu ronca
  • -Infeccions pulmonars freqüents
  • -Sensació de cansament
  • -Pèrdua de pes sense causa aparent

No hay comentarios:

Publicar un comentario