lunes, 5 de diciembre de 2016

GLÚCIDS

DETERMINACIÓ DE LA PRESÈNCIA DE GLÚCIDS

INTRODUCCIÓ

Sucre és el nom comú que es dóna als sucres refinats, normalment de color blanc i en forma de cristalls menuts i que es fa servir per a endolcir postres i menjars en general.El nom sucre s'utilitza també per a diferents monosacàrids i disacàrids, que generalment tenen sabor  dolça, encara que per extensió es refereix a tots els hidrats de carboni.

MATERIALS


  • Graella
  • 8 Tubs d'assaig
  • Diferents sucres (Glucosa, fructosa, sacarosa i midó)
  • Fehling A i B
  • Pinses
  • Mec Bunsen
  • Lugol

PROCEDIMENTS


  • Es col·loquen a una graella 8 tubs d’assaig separats en 2 grups de 4.
  • Afegim a cada tub 2ml de mostra de les dissolucions problema(glucosa, fructosa, sacaraosa i midó). Per tant tindrem 2 tubs de cada dissolució.
  • Amb la primera tanda de 4 tubs procedim a la prova Fehling de Sucres reductors: primer afegir unes gotes de Fehling A, a continuació Fehling B i calfar a la flama amb ajuda de les pinces. Deixem reposar i observem la coloració. Quan la reacció és possitiva els sucres reductors canvien de blau a roig.
  • Amb la segona tanda procedim a la prova del Lugol: afegim unes gotes de Lugol a cada tub, si la reacció és possitiva passarà a una color morat.
  • Per anotar els resultats farem una taula indicant per a cada prova quines molècules donen la reacció possitiva i quines negativa. Això ens ajudarà a identificar aquestes molècules a les pràctiques posteriors.

RAONAMENT DELS RESULTATS

Primer, vam colocar 8 tubs d'assaif dividits en dos grups (4 i 4), seguidament vam colocar dos tubs de cada dissolució i en el primer grup format per un tub de cada dissolució vam afegir unes gotes de fehling A i tot seguit unes de fehling B i, amb precaució, les vam calfar en la flama amb l'ajuda d'unes pinses .Després, les vam deixar reposar un temps i vam observar la coloració, la glucosa i la fructosa van donar positiu(van passar de blau a un color taronja rogenc) i la sacarosa i el midó negatiu.
Amb el segon grup vam afegir unes gotes de lugol a cada tub i vam observar la reacció; el únic sucre que va donar positiu va ser el midó i ho vam saber perquè va pasar a un color morat oscur, tots els altres sucres van donar negatius.
A continuació podem veure la taula en els resultats obtinguts:


Fehling
Lugol
Glucosa
+
-
Fructosa
+
-
Sacarosa
-
-
Midó
-
+

CONTINGUT D'AMPLIACIÓ

30 grams de sucre al dia es el limit que no s'ha de superar segons els experts

Fa anys que l'obesitat va situar els greixos saturats en el punt de mira, i que l'augment de malalties cardiovasculars va fer el mateix amb la sal. Últimament, però, els nutricionistes estan fixant l'atenció en un enemic molt més difícil de combatre que els anteriors: el sucre. Fa anys que el govern britànic va demanar a un comitè de savis un informe sobre els efectes del sucre en la salut. Les conclusions, que s'acaben de fer públiques, confirmen la necessitat de reduir-ne el consum de forma dràstica: només 30 grams al dia.

Les xifres abstractes són sempre difícils d'entendre. És molt o poc, 30 grams? Sembla molt si pensem que 30 grams equivalen a unes set cullerades de cafè plenes. Però si pensem que una sola llauna de Coca-Cola ja conté 35 grams, prenem consciència de la dificultat de la tasca.




No hay comentarios:

Publicar un comentario